E3: Motion control en 3D

miyamoto-zeldaE3 is dé jaarlijkse vakbeurs voor de videogame industrie om hun nieuwste ontwikkelingen te presenteren.  Dit jaar ging die door van 15 tot 17 juni in L.A. De E3 is het walhalla voor elke gamefan. Traditioneel gaat elke grote uitgever/ontwikkelaar met een grote show naar E3 en het is altijd uitkijken naar wie met de beste nieuwtjes uitpakt. Voor gamers valt Kerstmis dan ook in juni.

Super Nintendo
Met de uitslagen van de E3 Game Critics Awards is het stof wat gaan liggen en kunnen we de E3 2010 in zijn geheel evalueren. Wat blijkt? Nintendo mag zich dit jaar als de overwinnaar kronen van de grote drie (Nintendo, Microsoft en Sony) op E3 2010.
Hoewel de eerste foto’s al waren gelekt over de Nintendo 3DS, is dit de hardware bij uitstek om “eerst te zien voor je het gelooft”. En het mag gezegd: Nintendo heeft er heel wat believers bij! De reacties waren unaniem lovend voor de handheld die 3D beelden zonder brilletje op je dubbel scherm tovert. Dit was vooral ook te danken aan de game line-up die Nintendo aan deze nieuwe handheld koppelde. De terugkeer van Kid Icarus, Resident Evil, Contra, Metal Gear Solid, Dragon Quest, Final Fantasy, Mario Kart, Paper Mario, Ninja Gaiden, Dead or Alive… stuk voor stuk zwaargewichten waarvan een aantal een tijd lang niet meer bij Nintendo over de vloer kwamen. Het bewijst dat een hardware launch enkel een onverdeeld succes is als je er ook sterke titels aan koppelt. Iets wat bij Sony en Microsoft veel minder aan bod kwam bij respectievelijk Move en Project Natal.
Je zou er bijna van vergeten dat ook The Legend of Zelda™: Skyward Sword, Mario Sports mix, Kirby’s epic yarn, Donkey Kong Country™ Returns, Wii Party en Metroid other M werden voorgesteld.

Kinect
Maar ook Microsoft wist verrassend genoeg te verrassen. Project Natal, het besturingssysteem zonder controller waar je games speelt door te bewegen,  nam natuurlijk de hoofdplaats in op Microsoft’s podium. Maar noch de game line-up, noch de nieuwe naam (Kinect) konden op veel publieksvuurwerk rekenen. Alleen Dance Hall (een dansspel voor Kinect) wist wat euforie op te wekken. Grote verdienste was de lancering van een nieuw Xbox 360 model (een stillere, stabielere en kleine versie), dat bovendien al bijna in de winkels ligt. Daarnaast zijn er nog eervolle vermeldingen voor Halo: Reach, Gears of War 3, Metal Gear Solid: Rising en Call of Duty: Black Ops. Maar het verrassingseffect was toen al geweken.

I like to move it, move it
Dan had Sony weinig magie te bieden. Move kenden we al (de Wii-besturing van de Playstation 3), de PSP2 bleef uit en de Playstation Network plus (een betalende luxe versie van het digitaal platform voor Playstation)  had net iets te weinig gewicht om veel hoofden te doen draaien. Games die mogen gezien worden: Little Big Planet 2, Killzone 3, Heroes on the move (denk Super Smash Bros, maar dan met Sony personages) en de belofte van Portal 2 (Valve eindelijk op Playstation!).
Sony pakte wel zwaar uit met 3D gaming, maar in tegenstelling tot de Nintendo 3DS (trouwens niet vergelijkbaar in technologie) is de wereld nog lang niet klaar (of rijk genoeg) om een 3D TV in huis te halen en om 3D games met brilletjes te spelen.

En zo won Nintendo de race dit jaar. Voorwaarde om het goed te doen op de E3 is dan toch nog steeds het verrassingseffect gekoppeld aan concrete beloftes. Nintendo had het waarschijnlijk minder goed gedaan als de Nintendo 3DS veel vroeger was uitgelekt (nu was het maar een weekje voordien), maar de technologie dan ook nog eens concretiseren met een sterke game line-up wint pas echt zieltjes. Dat bewees ook Project Natal vorig jaar op de E3 die enkel met een tech demo op het podium kwam en veel journalisten terughoudend achterliet.
Sony is de grote verliezer omdat ze niet vernieuwend genoeg zijn in hun hardware ontwikkelingen. Eigenlijk zat er niemand op de Move te wachten (wil je Move, koop dan gewoon een Nintendo Wii) maar hoopte men wel stiekem op een geslaagde opvolger van de PSP. Hopelijk horen ze het donderden in Keulen!

Advertenties

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: